Суворі будні адвоката

Суворі будні адвоката

четвер, 21 липня 2016 р.

Як законно і просто уникнути боргу за газ

Протягом червня і липня цього року до громадян масово почали надходити листи із вимогами про сплату неймовірно великих боргів за газ.
Проте, чи варто відразу платити останні гроші або брати кредит, щоб оплатити борг?
Є досить простий і ефективний механізм, який в більшості випадків повинен суттєво зменшити або взагалі ліквідувати заборгованість за послуги газопостачання, яку «газконтора» завзято нараховує громадянам.
Процедуру розповідаю на особистому прикладі, який сьогодні реалізовано для моєї знайомої.
По-перше, в абонентському відділ потрібно з’ясувати чітку причину, через що виникла заборгованість. В мене так сталося, що після попереднього з’ясування причини заборгованості сума заборгованості із майже 4400 грн. чомусь зменшилася до 3600 грн. Дивина та й годіJ
Причиною виникнення боргу стало те, що в 2015 році моя знайома оплатила суму боргу за фактичними показниками газового лічильника (наприклад показник 100 одиниць). Через декілька днів у будинок нібито приходив контролер і зафіксував показники лічильника мені, ніж ті, що вже сплачені (наприклад 40 одиниць). З цього випливає, що буцімто споживач намагався «обдурити неньку-Україну» і наперед провести оплату за споживання газу за меншими тарифами. Тому, цей показник (100 одиниць) газконтора не взяла до уваги, а порахувала борг по споживанні газу за значно вищими тарифами. І так декілька разів…
По-друге, в одному з численних кабінетів потрібно особисто подивитися на аркуші паперу, де контролер написав показники лічильника. Там напроти показника повинен бути Ваш підпис, який засвідчує Вашу згоду із цими показниками. В моєму випадку при ознайомленні із окремими аркушами з’ясувалося, що в показниках за три різні місяці, що нас цікавили, було зазначено три різні підписи («закарлючки»), які явно не належали моїй знайомій. Тобто, контролер сам собі придумав ці показники. Хоча нас до того переконували, що показники бралися по середньому споживанні за якоюсь «дуже секретною формулою» і «спеціальним законом».
По-третє, написати заяву до керівника газконтори про перерахунок боргу за тими показниками, які Ви фактично сплачували, а не за тими, що фантазував контролер. Зразок такої заяви я надам нижче. Важливо - не забудьте, щоб працівник, який приймає заяву, підписався на іншому примірнику заяви про її отримання.
Думаю, що така процедура буде правильною і для тих, хто вже встиг оплатити надуману заборгованість.
Ось і все. Я практично впевнений, що боргу не буде, бо якщо борг не перерахують, то є явні підстави звертатися до правоохоронних органів із заявою про підробку документів, халатне відношення до роботи… і наробити ще всякої біди, щоб навіть ворона на газконтору не сілаJ.

Додаю зразок заяви (на прикладі м. Коломиї):

Керівнику Коломийського відділення реалізації ТОВ «Івано-Франківськгаз збут»
вул. Крип`якевича, 40, м. Коломия

Заявник: Прізвище ім`я та по-батькові,
Адреса проживання:
Моб. тел. ___________________

Заява
На мою адресу надійшло досудове попередження про борг ________ грн. на показник лічильника ____________ куб. м.
При моєму усному зверненні до працівників Коломийського відділення реалізації ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» мені було надано для огляду окремі аркуші відомостей, де зазначено показник та підпис абонента. При візуальному обстеженні мною було чітко встановлено, що підпис, який зазначений біля окремих показників, не належить мені і не вчинено мною. В абонентському відділ повідомили, що заборгованість виникла у зв’язку з тим, що нібито мною було сплачено послуги газу наперед (завчасно), оскільки пізніше контролер нібито виявив менший фактичний показник, ніж є мною оплачено. Як мною зазначалося вище, що підписи у відомостях належать не мені, а відповідно контролера в мене в хаті не було і вже достовірно зрозуміло, що показники лічильника, що зазначені у відомостях, не відповідають дійсності і є придуманими.
У зв’язку із розбіжністю між поданими мною показниками і тими, що придумав контролер, мої показники не взято до уваги і значну частину спожитого газу пораховано по тарифу, який є в три рази вищий, ніж мав би бути.
На підтвердження своїх слів надаю копії квитанцій.
В діях працівників ввіреної Вам установи я вбачаю ознаки кримінального правопорушення.
Проте, бажаю вирішити питання без слідчих та судових органів.
На підставі вищенаведеного, прошу Вас перерахувати по моєму особовому рахунку № _____________ заборгованість по газу (якщо вона є) за фактичними показниками, що подані мною та оплачені відповідно до квитанцій. Одночасно прошу вирішити питання про заборону відключення мене від мережі подачі газу.
У разі невиконання моїх законних вимог я змушений буду звернутися до слідчих та судових органів за захистом своїх прав та законних інтересів. Окрім того, я висвітлю дану проблему у засобах масової інформації.
Наголошую, що відповідно ч. 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

Додаток:
1.        Копії паспорта і довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
2.        Копії квитанцій на 3-х аркушах;
3.        Копія попередження.

З повагою,                                        підпис                                    прізвище та ініціали

дата

1 коментар:

  1. Недавно з'явився результат цієї роботи - борг відсутній, навіть переплата є. Фотозвіт додається (лист).

    ВідповістиВидалити