Суворі будні адвоката

Суворі будні адвоката

пʼятницю, 17 липня 2015 р.

Як «пробачити» банкові заборгованість по кредиту (частина 1: якщо минув строк давності)

Кредити стали невід’ємною частиною нашого життя. Починаючи з 2004 року, великі банки активно почали надавати населенню мікрокредити, допомагати купувати товари у розстрочку. На той час люди не дуже орієнтувалися як потрібно дотримуватися дисципліни у відносинах з банком, а тому багато людей з тих чи інших обставин перестали платити кредит (не розрахували фінансових можливостей, неправильно розуміли порядок оплати кредиту або просто забули про наявність невеликого кредиту).
У свою чергу, в банках працюють люди які добре знаються на кредитах, а особливо «вміло» складають кредитні договори.
Отак собі проходить декілька років і в один прекрасний день людині приходить «лист щастя» де написана вимога банку повернути суму коштів, яка в десятки (а то й сотні) разів перевищує суму, яку людина позичала в банку. Паралельно будинок відвідують представники банку із вимогою погасити заборгованість. Також, надходять телефонні дзвінки, де оператор люб’язно пропонує «пробачити» частину заборгованості якщо боржник погасить половину боргу відразу.
Що робити в такому випадку?
Я пропоную відповідати банкірам: я Вам пробачаю борг, який я Вам винен.
Історія з моєї особистої практики. В 2005 році хлопець взяв у кредит мобільний телефон вартістю 2000 гривень, певний час вносив платежі, а потім поїхав за кордон і забув про заборгованість. Банк чи то спеціально чи то випадково не поспішав стягувати борги. А коли борг вже перевищив 45 тисяч гривень (!), тоді почав активні дії по стягненню. Працівники банку погрожували як самому хлопцеві, так і членам його сім’ї: що заберуть все майно, посадять в тюрму.
На даний час все вирішилося, оскільки хлопець знає свої права та вже вміє відповідати банкірам на провокаційні запитання з приводу кредиту.
В цієї історії просте вирішення. Існує трирічний строк для стягнення заборгованості і річний строк для стягнення пені.
Наприклад, якщо кредит взятий 1-го січня 2008 року, а сплатити його потрібно протягом року (до 1-го січня 2009 року), то вже з наступного дня, в даному випадку з 2-го січня 2009 року починає відраховуватися трирічний строк, протягом якого банк може вимагати повернення боргу через суд. Цей строк закінчується 2-го січня 2012 року (тобто через три роки). І якщо банк звертається до суду 3-го січня 2012 року, то суд йому має вже відмовляти в стягненні боргу через пропуск строку давності.
Якщо сам боржник в суд не з’являється, то суди часто не застосовують строк давності і стягують всю суму заборгованості, яку нарахував банк, іноді навіть глибоко не вникаючи в розрахунки космічних сум.
Для того, щоб суд застосував строк давності і відмовив банкові у стягненні заборгованості потрібно написати відповідну заяву про застосування позовної давності до суду приблизно такого змісту: прошу відмовити банкові (такому-то) у задоволенні позову про стягнення з мене заборгованості по кредиту в сумі (такій-то) через пропуск строку позовної давності.
Важливо, що трирічний строк давності рахується лише у випадку, якщо протягом цього строку не було ніяких платежів по кредиту. Якщо ж хоча б гривня сплачена, то строк рахується спочатку від дати платежу. Знаючи це, банкіри йдуть на хитрість і пропонують боржникам сплатити мінімальний платіж (скажімо 50 гривень), а взамін пропонують миттєво списати велику суму боргу. І часто боржники йдуть на таку «солодку» пропозицію, не розуміючи, що банк їх перехитрив.
Є й інші хитрощі банку, але про них напишу в наступних статтях.
Якщо в суді боржник зробить грамотні дії, то суд змушений відмовити банкові у стягненні боргу навіть якщо сума боргу більша за мільйон.
Тому треба запам’ятати наступні ВАЖЛИВІ правила.
Мої рекомендації:
- Якщо за Вашими підрахунками пройшов трирічний строк з дня, коли Ви мали повернути кредит, а банк звернувся до суду із позовом до Вас про стягнення боргу, то потрібно ОБОВ’ЯЗКОВО подати до суду ПЕРШОЇ інстанції заяву про застосування позовної давності;
- ЗАВЖДИ відвідувати судові засідання;
- НІКОЛИ не платити кредит і не звертатися до суду із будь-якими письмовими заявами по кредиту, якщо минув трирічний строк;
- НІКОЛИ нічого не підписувати в банку без попередньої консультації з адвокатом.

Потрібно виконувати всі рекомендації, бо ціна помилки може досягати сотень тисяч доларів.


Немає коментарів:

Дописати коментар