Суворі будні адвоката

Суворі будні адвоката

понеділок, 20 липня 2015 р.

Право мовчати – потужне американське право

«Ви маєте право мовчати, все, що Ви скажете, може бути використано проти Вас…» - відома фраза із американських фільмів та детективів. Здається, що така казкова демократія є лише в США.
Право мовчати маємо і ми, але нам чомусь про це право «забувають» розповісти.
Тому, я навчу кожного на мить відчути себе американцем і правильно вести бесіду із службовими особами у випадках, коли Вас затримали або потрібно давати пояснення, або коли до Вас завітали «в гості» міліція, працівники військкомату чи ще хтось.
Таке спілкування – це завжди стрес і часто люди не знають що пояснювати і як діяти.
Треба твердо запам’ятати основне правило:

«Ви дійсно маєте право мовчати»

Іншими словами, Ви маєте повне право взагалі нічого-нічого-нічого і ніколи-ніколи-ніколи (це не описка, а намагання підвищити увагуJ) не пояснювати, не розповідати про себе і про своїх рідних. Це стосується абсолютно всіх випадків, навіть якщо Ви стали свідком тяжкого злочину.
Також, Ви маєте право не підписувати ніяких документів відносно себе і своїх рідних (наприклад, письмові пояснення, заяви та інше).
Якщо Ви розгубилися і маєте певні сумніви як і що розповідати, то краще нічого не пояснювати. Пізніше після консультації з адвокатом Ви будете мати можливість дати пояснення і довести правдивість своїх слів.
Проте, часто нам не розповідають про право мовчати і не роз’яснюють його змісту, хоча й змушують ставити свій підпис про ознайомлення зі своїми правами.
При цьому, є різні способи як нас схиляють все пояснювати зараз і негайно. Це, зазвичай, такі фрази:
«Давайте, швидко визнавайте свою вину, я ж Вам краще хочу зробити»
«Якщо не дасте покази, то ми припишемо Вам ще одну статтю»
«Ми кинемо Вам в кишеню наркотичну речовину»
«Ми Вам вручимо повістку»
«Ми посадимо Вас і Ваших родичів»
«Ви ж зобов’язані пояснити  якщо ми Вас запитуємо»
«Чому Ви не даєте показів, Ви що американських фільмів надивилися?»
«Ми заберемо Ваш бізнес»
«Поламаємо руки і ноги»
«Ви нам не довіряєте? ми ж міліція!»
«Розповімо дружині, де Ви ночами пропадаєте»
           Ну, і ще багато різних «казочок», залежно від фантазії службовцяJ

Але також потрібно знати, що якщо Ви є свідком, то Ви зобов’язані давати пояснення і покази відносно інших осіб (за винятком якщо ця особа не Ваш близький родич або не Ви самі). За відмову від надання пояснень чи показів щодо інших осіб може наставати кримінальна відповідальність. Але навіть і в цьому випадку Ви маєте право надати пояснення трохи пізніше, щоб отримати консультацію адвоката; адвокат також може бути присутній при допиті Вас як свідка.
Часто службові особи (зокрема працівники міліції) певними методами впливу досягають своєї мети і отримують пояснення, які не завжди є правильними і справедливими.

Випадок з особистої практики: до жінки пенсійного віку навідалися правоохоронці і змусили написати пояснення, що нібито вона весь город засіяла снотворним маком, обробляла його і мала намір зібрати урожай. Жінку переконали аргументи, що «ми Вам бажаємо кращого», «Дивіться, щоб Вас не посадили», «У Вас можуть забрати хату», «Вас можуть позбавити пенсії».
В жінки дійсно був на подвір’ї мак, але це було лише кілька кущиків, він швидше за все не був снотворним, а найголовніше – він сам засіявся з сусіднього поля і ніхто його не сіяв. Пізніше дивним чином у справі почало фігурувати кілька сотень (!) саджанців маку.
Коли справу передали в суд, то знайшлися певні доброзичливці, які пропонували жінці за 6 тис. гривень вирішити свою проблему. Тоді вона звернулася за юридичною консультацією. В результаті жінці вдалося уникнути несправедливої кримінальної відповідальності, але коли б вона нічого не підписувала, то не потрапила б у таку халепу.

Таких випадків є дуже багато і як це прикро не звучить, проте самі ж люди винні у своїх проблемах.
Сподіваюсь, що ця стаття врятує багатьох від непотрібних проблем!

Мої рекомендації:
1.     Запам’ятайте, що Ви маєте право мовчати!
2.     Якщо Ви свідком і не маєте права мовчати про інших людей, то в будь-якому разі Ви маєте право на адвоката;
3.     Якщо службовці надто «сумлінно» переконують Вас, що Ви не маєте ніяких прав, то майже у всіх випадках допомагає фраза: «Вибачте, я не розуміюся в законах, тому зараз спитаюся в свого адвоката чи Ви мені правду говорите». І після цього дійсно навіть у присутності службовців можете дзвонити до адвоката. Службовець моментально змінить тон розмови і стане дуже законослухняним (перевірено на 100%);
4.     Разом з тим, якщо Ви реально можете допомогти розкрити злочин або затримати злочинця, то я вважаю, що потрібно допомогти, бо це справедливо і правильно.

Анекдот до теми:
«Один господар спіймав за яйця злодія, який на яблуні крав у нього яблука, і питається: «Ти хто такий?». Той мовчить.
Господар стиснув яйця і знов питається: «Ти хто такий?». Той далі мовчить.
Тоді господар стиснув яйця з усієї сили, покрутив за годинниковою стрілкою і злісно спитав: «Останній раз запитую - ти хто такий?».
З: - я Василь!
Г: - а чому мовчав?
З: - бо я - глухонімий!"

Немає коментарів:

Дописати коментар