Суворі будні адвоката

Суворі будні адвоката

пʼятницю, 17 липня 2015 р.

Як друзі-«порадники» допомагають нам жити

Є такий цікавий вислів: «Коли грають в футбол команда «Динамо» і «Шахтар», то здається, що в Україні є лише 22 людини, які в футболі не розбираютьсяJ».
Хто зі своїх трибун, хто з-за столика в кафе, а хто з м’якого дивану з келихом пива в руках – всі підказують гравцям як потрібно вести м’яч, кому віддавати пас і з якого місця зручніше забивати гол. І дійсно здається, що лише ці 22 гравці на футбольному полі нічого не петрають в футболі, бо один «повільний», другий «кривий», а інший «воротар-дирка»…
Майже аналогічна ситуація в юридичні сфері, де кожен другий – це великий «професіонал», який все знає і просять його чи ні, радить що і як потрібно робити.
Проблема в тому, що своїми такими порадами люди найчастіше шкодять один одному, не дають можливості реалізувати себе, своїми висловами створюють у людини комплекс під назвою «а що люди скажуть» і т.д.
Найчастіші погані поради і мої коментарі з цього приводу:
«Порада» № 1: Не треба подавати заяву про злочин щодо Вас в міліцію, бо все одно вони нічого не допоможуть. Мій коментар: якщо не подавати ніякої заяви, то міліція дійсно нічого не допоможе, будьте в цьому впевнені на
всі 100%. Проте, якщо звернутися із заявою, що відносно Вас вчинено злочин, то в багато разів збільшиться ймовірність, що зловмисника притягнуть до відповідальності. Які б не були скептичні думки щодо ефективності роботи міліції, проте повірте, що вони вміють працювати і розкривати злочини значно краще, ніж ми з Вами.
«Порада» № 2: Ти як почнеш по адвокатах ходити, то витратиш там купу грошей і толку ніякого не буде. Мій коментар: майже завжди та цінність, яку приносить адвокат, є значно вищою, ніж ціна його послуг. Принаймні можна просто порадитися і вислухати думку фахівця, а виходячи з отриманої інформації вже самому вирішувати чи варто чи не варто займатися своєю проблемою. Одна консультація навряд чи буде коштувати більше, ніж 200 гривень і ці консультації іноді можуть допомогти здобути (або зекономити) десятки-сотні тисяч гривень.
«Порада» № 3: Не варто подавати на колишнього чоловіка на аліменти, бо він все одно не буде їх платити. Мій коментар: А звідки Ви знаєте, що не буде платити? Адже є багато законних методів для того, щоб платник аліментів виконував свої обов’язки. А може Ви не бажаєте, щоб Ваша дитина мала додаткові джерела доходу? Якщо комусь не потрібні гроші, якщо вони вам заважають, або мучать Вашу совість, то дайте їх мені, а я вже знаю, що з грошима робитиJ.
«Порада» № 3: Це його хата (квартира), бо він тут приписаний (зареєстрований). Мій коментар: реєстрація людини за певною адресою не означає, що вона є власником цього житла; людина лише має право проживати в цьому житлі і все.
«Порада» № 4: якщо ти йому щось погане зробиш (стягуватимеш на аліменти, ділитимеш майно тощо) то він може «підплатити в суді» і забере в тебе дитину. Мій коментар: це переважно радять жінкам, які самотужки виховують своїх дітей, а чоловік в цей час живе в своє задоволення. Не секрет, що в судах існує певний рівень корупції, проте відносно проживання дитини з батьком, то це питання майже неможливо вирішити, хіба що мама сама того захоче або обставини будуть явно не на її користь. «страшилку» про те, що в матері заберуть дитину, переважно говорять чоловіки, які таким способом намагаються ухилитися від своїх обов’язків.
«Порада» № 5: не судися з державою, бо в держави ще ніхто нічого не виграв і не виграє. Мій коментар: дуже помилкова думка, яка непевно зародилася ще в сталінські часи, коли дійсно людина була «ніхто і ніщо». Проте зараз з державою, зокрема з державними органами і установами можна успішно вигравати спори, якщо закон, звичайно, на Вашій стороні.
«Порада» № 6: він (або вона) має великі зв’язки і гроші і йому нічого неможливо зробити і довести, бо він всюди все повирішує. Мій коментар: як кажуть у народі, що «на кожну хитру Ж… є Х… з різьбоюJ». Вибачте, за прямолінійність, але це є абсолютна правда. Іншими словами – на кожного знайдеться управа, а тому ніколи не варто опускати руки, потрібно виборювати своє місце під сонцем.
«Порада» № 7: зараз такий час, що нічого не варто робити, треба почекати сприятливіших часів. Мій коментар: є два види найсприятливішого часу – ЗАРАЗ і ВЖЕ. Зволікання майже завжди приводить до втрат.
«Порада» № 8: не треба тобі адвоката, тебе все одно посадять, а адвокат дорого візьме. Мій коментар: в мене є запитання: дорого у порівнянні з чим? Зі свободою? Свобода дорожча, ніж гроші. Тим більше, що якщо дійсно людину можуть засудити до позбавлення волі, а завдяки адвокатові цього не станеться, то сума гонорару буде набагато нижчою, ніж вартість продуктових передач в місця позбавлення волі, не говорячи вже про моральні страждання від перебування за гратами.
Все це найбільш типові «поради», які чули мої клієнти перед візитом. Майже всі такі поради ускладнювали ситуацію, для тих, хто прислуховувався до порад. Тому, я завжди даю запитання: а той, хто радив, має юридичну освіту? Має практику у тій сфері, щодо якої дає поради?
Задайте і Ви таке запитання тому, хто багато базікає не по суті і намагається Вам нав’язати свою думку.

Моя порада: завжди звертайтеся для вирішення питань до професіоналів: до лікаря – як лікуватися, а до адвоката – як вирішити те чи інше юридичне питання.

1 коментар: