Суворі будні адвоката

Суворі будні адвоката

пʼятницю, 17 липня 2015 р.

Як зекономити 20 тис. грн. на виготовленні документів на нерухомість

Ми роками або навіть десятиліттям відкладаємо питання оформлення документів на своє майно – хату, земельну ділянку, пай. Є навіть така «традиція» передавати таке питання з покоління в покоління – «бери, синку, це твоя хата. Добудовуй тут все, що хочеш, я тобі ще трохи землі вділю. Документів немає, але це хата наша і ніхто в нас її не забере».
Дійсно документів нікому не потрібно, доки не настане якась ситуація, коли все потрібно оформляти вже і зараз.
Типова ситуація, коли хата побудована на городі, без всяких дозволів, без проектів, без погодження з іншими особами і т.д.
І коли потрібно виготовляти документи, то люди чомусь відразу звертаються в інспекцію по будівництву (інспекцію архітектурно-будівельного контролю), яка сумлінно і оперативно виписує штрафи. Також, хтось радить робити оцінку будинку. А сусід підказує, що треба заплатити якнайбільший штраф за самочинну будову, по «потім легше буде».
До того ж ми можемо 2 рази за 5 років відвідати архітектуру, бо не вистачає терпіння, а потім з подивом казати іншим: «Я вже 5 років виходжую документи і ніяк не можу виходити!»
Ну що, впізнаєте себе?
А Ви знаєте, що штраф 4500-8000 грн. можна сплачувати декілька разів? А Вам відомо, що переважна більшість оцінок мають термін дії лише 3 місяці, а якщо за цей час не встигнете все оформити, то потрібно знову платити оцінювачеві 800 грн. за нову оцінку? А чи знаєте Ви, що можна «загубити» старий будівельний паспорт і виготовити документи на будинок за спрощеною процедурою? А Ви вмієте просити (а не давати хабаріJ) окремих людей виготовити законним способом такі довідки, за якими доведеться платити менше податків та інших платежів?
Якщо знаєте відповіді на всі ці питання, то я Вас вітаю – Ви мій колега або містер «Все знаю».
Якщо намагатися все робити самотужки, то можна потрапити в подібну ситуацію як люди, які займаються самолікуванням серцево-судинних захворювань: одиницям вдається тимчасово покращити свій стан, а більшість таке налікують, що потім лікаря доводять до передінфарктного стану.
І ще запам’ятайте! Влада завжди «спрощує» закони, але насправді все стає набагато складніше і дорожче, тому не варто чекати сприятливих обставин і лояльних законів, треба вирішувати питання з нерухомістю вже. Тим більше, що витрати не є надто великими і не потрібно витрачати всі кошти відразу – документи можна робити поступово, по мірі можливості.
Мої рекомендації: питання оформлення документів на нерухоме майно довіряйте професіоналам. Таким чином Ви в рази зменшите свої витрати і збережете здоров’я (бо не кожному подобається «оббивати пороги» державних установ). За моїми підрахунками, у багатьох справах по оформленню документів на нерухоме майно можна дійсно зекономити до 20 тис. грн., витративши при цьому лише 4-10 тисяч.

Немає коментарів:

Дописати коментар