Суворі будні адвоката

Суворі будні адвоката

пʼятницю, 17 липня 2015 р.

Велика сила примирення

Насправді, близько 80% спорів, які виникають між людьми і підприємцями, можна реально вирішити без судів, без погроз, без нервових потрясінь і без… грошей.
У своїй багаторічній адвокатській практиці я часто зустрічав ситуації, коли обидві сторони стають подібними то тих двох мавп (вибачте за порівнянняJ, які люто б’ються за апельсин, хоча насправді одній «мавпі» потрібна шкіра від апельсина, а іншій – соковита серединка.
Дійсно, люди відстоюють кожен свої інтереси, до кінця не розуміючи, що мають різні інтереси.
Наприклад, роками судяться за спадщину померлих батьків, хоча одних спадкоємців цікавить земля, а інших – батьківська хата.
Особа, що нанесла своєму сусідові тілесні ушкодження, намагається довести менший ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, меншу суму, яку потрібно відшкодувати, а потерпілому просто потрібні щирі вибачення.
Межівники 3-5 років судяться за 10 сантиметрів межі, бо «чому це в сусіда має бути більше землі», хоча інша територія ними не використовується.
І таких прикладів є сотні.
Тому варто завжди в першу чергу розглядати варіант мирного вирішення спору і ніколи остаточно не розривати зв’язків зі своїм опонентом.
Почати можна простим запитанням: Чи розглядав ти варіант примирення між нами? Ти хочеш все життя судитися і відвертати від мене голову вбік чи ти маєш гідність і терпіння помиритися зі мною?
Якщо важко самостійно знайти потрібні слова для порозуміння, то зверніться до професіонала (адвоката, психолога), який зможе зробити так, що недруг сам зробить Вам крок назустріч, який зможе знайти підхід навіть до дуже важкої людини.
Звичайно, це не стосуються випадків, коли опонент зовсім відморожений, «хворий на всю голову» і завжди відкидає Ваші пропозиції. Проте, якщо Ви думаєте про опонента, що «з ним немає про що говорити», то прочитайте уважно ще раз попередній абзацJ
Мої рекомендації: будьте вищі від своїх емоцій, миріться, якщо можна пробачити, то потрібно пробачати (іноді навіть за певну винагороду відшкодування збитків, повернення боргу тощо). Адже, якщо Ви помиритеся, то зекономите величезні ресурси – гроші, час, нерви.



Немає коментарів:

Дописати коментар